Când privești din afară

Se spune că uneori e bine să te oprești și să faci un pas în afară ca să vezi cum se vede, cum te vezi. Simplu de spus, greu de făcut.
Și totuși, eu cred că deși de multe ori, din afară, multe se văd mai clar decât din interior, în același timp cred și că dacă nu ești, sau nu ai fost, în interior, atunci nu ai toate datele problemei și vei analiza superficial situația. Poate de aceea și par lucrurile mult mai simple din afară. Pentru că din afară soluțiile pot fi doar teoretice, de multe ori. Adică ele există în teorie și ar putea fi chiar bune, însă realitatea nu corespunde mereu presupunerile din afară.

Din afară ni se pare că noi ne-am descurca mai bine. Chiar nu pare deloc greu. Gândim că celălalt se pierde în detalii, pe drumuri greșite, când e clar și limpede ce ar trebui să facă. Știm clar ce am face noi. Slavă domnului că nu trebuie să facem, că poate am vedea că nu merge așa uns cum ne imaginam noi.

Din afară pare mereu mai ușor decât este de fapt. De exemplu – trecerea timpului este relativă, la fel ca frumusețea. Dacă toată ziua eu am făcut ceva plăcut, nici nu știu când a zburat timpul. Pentru mine ziua a fost o clipită. Nu am cum să te înțeleg pe tine, care ai numărat fiecare minut ce se scurgea cu viteza unui melc pentru că activitatea ta n-a fost la fel de plăcută ca a mea. Și-atunci, din afară, mi se pare că exagerezi că ziua ta a fost un chin. Sau poate te cred puțin dar mi se pare și că exagerezi totuși, pentru că eu m-aș fi bucurat din plin de o zi ca a ta.

E ca atunci când mergem la bunici și ei se minunează de cum zboară timpul, de cât au crescut fetele fără să știe câți neuroni ți-au murit ție între timp, de la ultima întâlnire cu ei.

Din afară ți se pare că alții au atins succesul cu ușurință sau că ar câștiga prea mult pentru ceea ce fac. Ți se pare și că ai putea să faci și tu ce fac ei. Cât de greu poate fi? Din afară nimic nu e greu, nimic nu e imposibil. Totul e exagerare.

Din afară poate să ți se pară că te-ai descurca mai bine dacă ai avea jobul meu, problemele mele, frustrările și visele mele neîmplinite sau timpul meu liber.
Știu, din afară ți se pare că ești mai bun sau mai bună ca mine. Ți se pare că ai face treabă mai bună. Nu fii așa de sigur/ă. S-ar putea să te înșeli. Pentru că de la tine, din afară, nu se vede prea clar cum e înăutru. Dar te poftesc. Chiar vreau să văd și eu cum e să te privesc din afară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.