De ce e românul așa?

De ce este romanul așa fudul? De ce se uita sa-si cumpere cea mai tare masina chiar daca asta înseamnă ca rata la banca este aproape cat salariul pe o luna? De ce isi construiește un bloc căruia ii spune casa? Chiar daca asta înseamnă ca se îngroapă in datorii pana va inchide ochii?
De ce isi cumpara haine de firma si parfumuri in rate? De ce vrea sa para altceva decât este?
De ce se roagă sa crape si capra vecinului? Asta o s-o faca pe a lui mai grasa?
De ce e dușmănos si pus mereu pe harță?
De ce esti luat de prost daca esti bine crescut? De ce esti prost daca esti civilizat? De ce sunt regulile doar pentru prostii care nu stiu sa se descurce? De ce este Romania o țară a șmecherilor? Unde s-a dus omenia? Bunul simț?
De ce așteaptă romanul mereu pomana? Șpagă? Mita? De ce cauta sa câștige mereu banul nemuncit? De ce e puturos si așteaptă mereu sa i se dea? Pretinde chiar si bani pentru concedii? De ce așteaptă pomana de la alți romani care muncesc pe brânci să spele imaginea României afară? Stiu sa spuna că Halep nu face acte de caritate iar cand pierde nu stiu cum să o huiduie.
De ce caută mereu cea mai scurta cale către orice? Si se mai crede si grozav pentru că face asta. Se mai si lauda ca el nu muncește, doarme până la pranz si primește bani de la stat. Pentru că el e șmecher si s-a descurcat. Si-ti zice ție asta, prostule care nu te-a dus capul sa faci o șmecherie. Tu mergi zi de zi si muncești pentru tine si pentru el, șmecherul care abia se trezeste cand tu esti deja rupt de munca. Ca doar si din impozitele si taxele pe care tu le plătești la timp il plătește statul pe el, putoarea care huzureste si pe spinarea ta.
Românul e grozav, el nu plătește parcare. De ce sa o faca cand poate parca oriunde? Cand poate face scandal? Cand poate apela la relații?
De ce sa nu vorbească la telefon la volan? El are afaceri urgente, combinații.
De ce sa cumpere scaun auto pentru copil? De ce? Astea sunt doar prostii, chestiuni de marketing ca sa se îmbogățească producătorii de scaune pentru copii, doar copiii au alergat mereu prin mașina in mers si pe vremea lu’ țața Floarea si iată-i acum mari si frumoși, adulti in toată firea.
De ce sa respecte viteza legală cand ei au bolizi de putere cu care pot sa ii umilească pe săracii din trafic?
De fiecare data cand ma întorc de acasa ma întreb toate astea si nu gasesc niciun răspuns. Sigur, unii dintre voi, care traind acolo poate ca nu observați nimic din toate astea, veți spune ca nu e deloc asa. Ba chiar asa este. Si mi-e ciuda ca țara mea nu se mai face bine. Ba dimpotrivă e tot mai bolnava si tot mai hăituita de șmecherii care știu să se descurce. Asta in timp ce muritorii de rând muncesc pe brânci ca să ducă, totuși, grija zilei de mâine, sperând la un mai bine care nu mai vine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.