Va mai conta peste un an?

Ți s-a întâmplat să fii părăsit vreodată? Să fii mințit? Înșelat? Trădat? Să-ți pierzi jobul dorit? Să te cerți cu un prieten? Să ascunzi o notă proastă de părinți? Să ratezi admiterea la facultate? Să afli că tocmai te-i pricopsit cu o restanță? Să rămâi fără bani și încă să mai ai datorii? Ai simțit vreodată că ești într-o situație fără ieșire?
Nu de puține ori avem impresia că ceea ce tocmai ni se întâmplă este cel mai rău lucru posibil, pentru ca mai apoi să realizăm că nu este deloc așa. În fața unui lucru neplăcut ne blocăm și de multe ori nu realizăm că nu e un capăt de țară ceea ce tocmai ni s-a întâmplat.
city-593145_1280

Cu toții primim lecții din care trebuie să învățăm. Cu toții învățăm că iubirea nu este doar lapte și miere, că uneori ne însoțim de oameni care nu ne pot fi alături până la capăt. Cu toții simțim trădarea pe propria piele. Cu toții suntem concediați sau suntem nevoiți să renunțăm la un job care ne aducea satisfacții. Cu toții avem și zile sau perioade proaste când simțim că viața e nedreaptă cu noi, că nouă ni se întâmplă toate relele și că nu se întrevede nici un firicel de speranță la orizont. Și cu toate astea, viața nu e doar nedreaptă, deși avem zile în care credem asta.

Sunt situații în viață când chiar suferim pierderi de neuitat, pierderi care lasă urme adânci însă de cele mai multe ori ne lamentăm pentru lucruri care chiar nu sunt importante, deși la momentul acela ni se pare că trăim o dramă. În timp, unele din dramele trăite, se dovedesc a fi lucruri bune de fapt, care ne schimbă radical viața în bine. Cum ar fi despărțirea de un iubit nepotrivit, concedierea de la un job pe care oricum îl uram, pierderea unui amic care nu-mi era prieten sincer sau mutarea într-un loc care va aduce noi perspective.

Ideal ar fi să nu consumăm prea multă energie pentru toate fleacurile cu care ne întâlnim în viața. Ușor de spun, greu de făcut. Cum facem diferența între un fleac și ceva realmente serios? Răspunsul la întrebarea “va mai conta asta anul viitor?” cred că face diferența. În general ne consumăm pentru lucruri care chiar nu merită, pentru bârfe, pentru că nu ne stă bine părul intr-o zi importantă, pentru că nu am oferit sau primit cadoul potrivit, pentru că n-am făcut destule poze în concediu, pentru că suntem singuri de sărbători într-un an, pentru că și pentru că…..
Multe dintre lucrurile care ni se întâmplă, chiar și cele mai serioase decât cele enumerate mai sus, în esență sunt chiar din categoria celor care nu mai contează peste o vreme.

Si pentru că viața nu e niciodată albă sau neagră, ci plină de nuanțe de gri, mai sunt și situațiile care aparent nu vor mai conta anul următor dar care ne sunt catalizator în dezvoltarea personală. Cum ar fi momentul în care sătul de jobul tău neapreciat, decizi să fii independent profesional și chiar iți iese, mult mai bine decât te așteptai. Sau momentul în care ratarea admiterii la facultate te ambiționează să tragi mai tare și să te bucuri de succes anul viitor.

Din păcate evoluția înseamnă părăsirea zonei de confort și asta presupune anumite renunțări, anumite sacrificii. Mai presupune adaptarea la situații noi, frustrare multa și răbdare. Dar nu se poate altfel. Însă la capătul acestui drum “noul tu” îi mulțumește “vechiului tu” pentru curaj și îndrăzneală. Acestea sunt situațiile în care atunci când privești în urmă realizezi că situația cu care te confruntai atunci a contat enorm pentru evoluția ta și că în lipsa ei te-ai fi aflat în același punct, poate.
Așa că data viitoare când trăiești o “dramă, întreabă-te dacă peste un an va mai conta ceea ce ți se întâmplă azi. Și încearcă să vezi problemele ca fiind oportunități și motive pentru a-ți depăși condiția din prezent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.