Dragă părinte cu copilul răcit

A treia săptămână de grădiniță. Încă ne luptăm cu refuzul Evei de a vedea și părțile bune ale acestui nou loc de joacă și petrecere a timpului. Si e o întreagă poveste, cu somatizari. Dar despre asta voi scrie dupa ce vom înregistra un succes, chiar si unul foarte mic.
De câteva zile ne luptăm și cu mucii, dar nu ai noștri, încă, ci cu mucii celorlalți copii, cu tusea, cu strănutul. Ne vor cotropi și pe noi zilele ce urmează.
Milioane de viruși zburdă liberi în sala de grupă, iar eu sunt îngrozită. Nu îngrozită că piticii nu-si pun mâna la gură, ar fi absurd să mă aștept la asta, sunt mult prea mici. Sunt îngrozită că tu, părinte ca și mine, îți duci copilul la grădiniță, deși e bolnav, deși tușește, deși îi intră mucii în gură, la propriu.
Știu ai o scuza, nu ai cu cine să îl lași. Așa că, de ce să nu moară și capra vecinului? Nu?
Dacă tot ai copilul bolnav, să se îmbolnăvească și ceilalți. Oricum răul s-a produs, acasă sau acolo tot așa suferă. Sa sufere împreună cu alți copii.
Apoi, e doar o răceală, nu se moare din asta. Nu? Mai ales că unii părinți sunt adepții stilului spartan și caută să-si căleasca copilul. Înțeleg asta, dar cu copilul meu ce aveti? Eu o vreau sănătoasă cât mai mult timp. Voi nu ii vreți la fel pe ai voștri?
Eu știu că responsabilitatea pentru copilul tău include și altceva in afara de haine și mâncare, grija pentru sănătate ar trebui sa fie primordiala.
De ce trebuie să vânez poziții in care sa-i tușească cât mai putini copii in față? De ce trebuie să o țin din nou acasă, pentru că este răcită, și să o luăm iar și iar de la capăt cu acomodarea?
Și acum sunt eu cu ea acolo și încerc să o mai feresc, însă când nu voi mai fi, va fi și mai rău. Știu că trebuie să aibă grijă și singură de ea, dar câți dintre voi, cei care sunteți părinți, v-ati lasă copilul intr-o camera mega contaminata, sa-si poarte singur de grija?

Probabil că nefiind foarte informat nu cunoști ca răcelile netratate corespunzător pot duce la pneumonie, iar pneumonia tratată așa cum i-ai tratat și răceală, adică cu un mare dezinteres, poate duce la deces. Așa că mă gândesc că dacă nu-ti pasa de copilul meu, și este evident că nu, măcar sa-ti pese de al tău. Așa ar fi normal. Sau nu?

4 Comments

 1. lucia

  In Germania – unde locuim – copiii pot merge la gradinita cu febra pana la 39 de grade… Tusesc, vomita – nu conteaza, ei se axeaza pe cresterea imunitatii:) Fetita mea e bolnava non-stop de 3 ani – de cand merge la gradinita – si nu ma mir, ma adaptez:))). Eu nu-mi trimit copilul bolnav la gradi – dar eu sunt in minoritate:) Ideea este ca-mi dau seama de situatie, imi pare rau, am crezut ca doar aici se intampla lucruri de acest gen…

  • Loredana

   Și aici ii primește cu febra pana la 38.5.
   Dar eu n-am văzut niciodată o grupă întreabă de copii răciți. Și acasă am lucrat câțiva ani în învățământ.

 2. Cu febra??? La gradinita??? Adica parintii stiu ca ai lor copii au febra si ii trimit asa??? Eu sunt in Grecia – in oraselul in care-s eu sunt cam in cealalta extrema toti :))) Aici si daca au muci mai multi ii cam tin acasa (oricum majoritatea copiilor merg la gradi direct in an pre-pregatitor, adica dupa 4 ani!) E drept, “institutia bunicilor” e foarte dezvoltata, e un fel de obligatie pe care o au, rar auzi de cate un bunic/ bunica ce nu-i bona full time… Cred ca totusi trebuie pastrata o balanta – nu-ti duci copilul cu febra la gradi (eu cand am febra nici nu ma pot ridica din pat!!!) dar nici nu-l tii in borcan pana ajunge la 18 ani.

  • Loredana

   Din păcate, da.
   Eva e in perioada de acomodare și stau și eu cu ea acolo, 2 ore pe zi. Educatoarea nu face față să șteargă toate nasurile care curg. Și nu sunt decât 7 copii.
   Pentru mine este revoltător 🙁
   Febra produce neliniște aici, doar dacă e mai mare de 39.5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*