A economisi, un verb important

Sunt de aproape doi ani intr-o țară despre care există multe mituri. Aproape toate de bine. In realitate știm cu toții că nu există pădure fără uscături și că una este să vizitezi o țară iar alta e să locuiești acolo. Diferența e uriașă.

Nu este un secret că Germania este una dintre tarile prospere din Europa. Si asta nu pentru că oamenii au venituri decente, sau nu doar din cauza asta. Ci mai degrabă pentru că nemții nu sunt risipitori, dimpotrivă chiar. Dar si pentru că aici totul se plătește, nu e nimic gratis.

Primul cuvânt pe care l-am învățat, din prima zi, a fost “sparen”, a economisi.  Era un abțibild  lipit pe bazinul cu apa al vasului de toaleta,  care te îndemna să economisești apa. Acest verb ghidează viața tuturor nemților, indiferent de cât de grase le sunt veniturile. Economisesc energie, apa, benzina, mâncare, dar mai ales bani.  Se folosesc pe cât posibil de panouri solare și de turbine eoliene. Nu-si cumpăra cele mai ieftine electrocasnice ci cele cu consumul cel mai bun de energie. Majoritatea au mașini de spălat vase pentru a economisi apa. Nu se sfiesc să caute prețul cel mai mic și nu le este jena să intre in magazine de chilipiruri, chiar daca au venituri frumușele. Economisesc până și la serviciu, din ceea ce nu le aparține.

La distracție însă, nu fac economie. La final de săptămâna terasele sunt pline ochi indiferent de preturile practicate.  Magazinele sunt adevărate furnicaruri iar de parcurile de distractii nu mai zic. Însă foarte rar se distreaza opulent. Binenteles că au și ei uscăturile lor, dar nu despre ei povestesc aici.

Spunem la început că aici nimic nu e gratis.  Majoritatea parcările se plătesc,  indiferent că sunt la mall sau la spital sau la supermarket.  E drept,  in multe, prima jumătate de ora sau oră,  mai rar,  e gratis,  însă apoi costă.  Si nu puțin. Rar se întâmplă se scapi fără amendă dacă ai parcat unde nu trebuie. Și, și mai rar să găsești un centru comercial unde nu plătești parcarea.

Ceea ce m-a surprins foarte tare a fost că si dacă ai nevoie de o toaletă costă.  Deloc puțin.  Chiar și la mall, chiar si in marile supermarketuri. Impactul a fost destul de puternic  pentru că la venirea mea aici, eram însărcinată și aveam nevoie la toaletă din oră in oră. E drept, pe autostrada e gratis.

Fiecare petic de pământ este îngrijit și irigat,  și fac agricultura în condițiile in care nu au pământ fertil ca al nostru. Binenteles legumele si fructele sunt foarte frumoase, dar fără gust. Dacă mănânci un fruct, cu ochii închiși, habar n-ai ce mănânci 🙂

Mașini foarte scumpe și extravagante au cei trecuți de prima tinerețe,  rar vezi câte un puști  la volanul unui bolid de lux.

Nu au case mari, ci atât cât le trebuie. Chiar și cu venituri constante de zeci de mii de euro, tot nu locuiesc intr-un palat. Și asta pentru că se gândesc la costurile de întreținere înainte de toate

Nu știu dacă e bine sau rău, știu sigur că au o educație și o mentalitate diferita de a noastră in privința banilor. Personal cred că e mai sănătos așa decât cum trăiesc foarte mulți romani, o zi vultur restul cioara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.