Suntem sclavi de buna voie

Suntem sclavii societății in care trăim. Trăim cu iluzia că suntem liberi,  însă nu e așa.  Trudim din greu pentru a ne întreține sclavia.  Avem nevoie de bani pentru a supraviețui dar și pentru a cădea in plasa campaniilor de marketing bine puse la punct.

Ochii văd,  inima cere.  Mereu altceva,  mereu mai mult,  mai bun, mai nou. Oricât de multe haine am avea, niciodată nu sunt de ajuns.  Anual trebuie să ne innoim garderoba cu articole din noua colecție.  Nu ne permitem să fim depășiți,  învechiti. Hainele si-au depășit utilitatea de bază,  acum fac mai mult decât să ne acopere trupul.  Acum ne scot din anonimat.  Asta poate fi de bine sau de rău.

Nu ne mai schimbam telefonul pentru că nu mai funcționează,  il schimbam pentru că e depășit.  Depășit ca design sau ca tehnică.  Trebuie să fim mereu updatati, altfel nu vom reuși să ne pastram imaginea intactă.  Masina nu trebuie să fie mai veche de cinci ani, altfel ești cel mai amărât din grup.  Nu poți să-ti permiți asta.

Casele ne sunt cu mult mai mari decât avem nevoie.  Și nu mai reprezintă de mult doar un acoperiș deasupra capului. Acum fac parte din grupul de accesorii ce vorbesc despre statutul și imaginea noastră.  Pierdem repede din vedere că mai mare înseamnă întotdeauna și mai multa munca și mai multa cheltuială.  Bani irosiți pentru a arata cât de bine ne merge.

Plecam in vacanțe nu doar pentru că avem nevoie de odihna, ci și pentru că trebuie să ne etalam bronzul in cartier,  pozele pe internet și să bifam locuri în care au fost și alții.  Cu cât mai scump și mai exotic,  cu atât mai bine.  Chiar și pe litoral,  nu poți să mergi oriunde ci musai pe o plajă privată.  De preferință cunoscuta,  altfel te duci degeaba.

Lucrurile nu mai exista doar pentru a ne ușura și înfrumusețare viata.  Acum exista pentru a ne diferenția unii de alții.  Existi si contezi daca ții pasul cu evoluția, altfel nu ești prea interesant. Ești interesat doar dacă alegi să intri in horă,  să joci după cum iti dicteaza tendințele.  Trebuie să ții pasul,  să îți permiți din ce in ce mai nou și să muncești din ce in ce mai mult pentru ceea ce trebuie sa schimbi mereu.

Intram intr-un cerc vicios și pierdem din vedere că suntem atât de ocupați,  să ne înfrumusețam viata, încât nu ne mai rămâne timp s-o traim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*