Despre cum ne influențează felul in care alegem să reacționăm

Se spune că viața nu ne este influențată de ceea ce ni se întâmplă ci de felul in care reacționăm la ceea ce ni se întâmplă.  Desi stiu asta, cei mai multi dintre noi nu pot reacționa rațional întotdeauna.  Uneori alegem să ne enervam si sa ne pierdem cumpătul deși știm că peste o vreme vom râde de ceea ce cândva ni se părea catastrofal. Calitatea vieții depinde de alegerile noastre. De felul în care reacționăm la ceea ce viata ne oferă,  bun sau rău.  Dacă consideram că o problema este ceva rău,  vom gândi că trebuie sa găsim o metodă sa scapam de ea. De problemă. Si ne vom panica daca nu putem. Si ne vom consuma energia făcând greșeli. Însă dacă consideram problema apărută ca fiind o oportunitate, vom caută sa vedem modalitatile prin care o putem fructifica. Ne vom depăși limitele,  vom ieși din zona de comfort.

Sunt oameni simpli care nu au prea multe averi dar care se bucura de fiecare zi, cu bune si rele. Spun ca totul e de la Dumnezeu si trec cu încredere prin toate. Si sunt si oameni care au totul si nu se pot bucura de nimic pentru că  se streseza non stop. Poate ca ati fi tentați sa spuneți ca cei care se streseaza o fac pentru că au pentu ce si de ce, spre deosebire de cei care n.au. Eu as spune ca se streseaza pentru că asa aleg sa reacționeze la probleme. Dacă vedem o nenorocire in orice problema apărută si trăim o dramă de fiecare data când lucrurile nu ies cum am planuit, aceste alegeri ne vor afecta calitate vieții. Pentru că viața poate fi frumoasa daca tu decizi sa fie frumoasa.  Si invers,  normal.

Uneori trecem prin situații cu adevărat delicate însă de cele mai multe ori amplificam noi gravitatea unei situații.  Prin conotațiile pe care le dăm.  Foarte des suntem incapabili să ne detașam puțin ca sa vedem clar si realist lucrurile.  Asa cum le vede cineva din afară.  Pentru că atâta vreme cât trăim o dramă,  ne lipsește luciditatea de a găsi variante sănătoase de a ieși din impas.

Nu degeaba se spune ca dacă viata iti oferă lămâi,  n.ar strica să faci o limonada. Și apoi, cum am mai spus, nu exista nimic 100% rau  sau 100% bun. Asa că dacă viata nu ti.a pregătit un drum neted si drept,  ai putea sa te bucuri de peisaj printre serpentine.  Iar dacă iti păstrezi și cumpătul,  este absolut imposibil sa nu avansezi in viață.  Doar moartea e tragica in rest peste toate se poate trece.  Nimic nu este cu adevărat catastrofal.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.