Romanul e tare fudul

Nu scriu intamplator acest post. Tocmai pentru ca se apropie ziua noastra, a romanilor, vreau sa cred si sa sper intr-o Romanie mai buna. Si cred ca acest fapt nu va fi posibil daca oamenii nu se vor schimba. Daca nu isi vor schimba mentalitatea si atitudinea fata de tara si valori.
Romanii sunt tare mandri.Acest lucru nu ar fi unul rau, numai ca sunt mandri in chestiunile care tin de aparente, de imagine.
Romanii nu imbraca orice, nu mananca orice si nu muncesc orice. Poate doar in strainatate unde nu-i cunoaste nimeni.

Este adevarat ca salariile sunt de mizerie, uneori, dar nici nu o sa pot intelege un tanar care nu are nici un fel de pregatire si experienta dar refuza sa munceasca orice pentru 800 sau 1000 lei. Prefera sa stea acasa. Poate apare ceva mai bun, mai tarziu. Si pentru unii, asa se scurg anii. Binenteles ca un job stabil, la stat daca se poate, unde sa nu faca nimic pe ceva banuti, nu ar fi de refuzat. Sau macar intr-un loc unde se pot rotunji veniturile, daca tot e mic salariul.

O alta fudulie a romanilor este sa lase bacsis la supermarket. In alte tari nu exista aceasta sfiala in a lua si ultimul cent. Numai romanul, care se plange ca-i sarac, nu se mai uita la un pol, doi. El face banul, nu banul il face pe el.

In Romania nu te poti deplasa cu orice masina. Musai trebuie un bolid cu  ceva cai putere. Sa fie o marca de renume. Faptul ca nu-ti mai raman bani pentru impozite, benzina si inspectiile anuale sunt aspecte mai putin importante. Imaginea este ceea ce conteaza. Mai comic este ca unii si-au vandut pamanturile sa-si cumpere limuzine de lux pe care nu le pot intretine, evident.
La fel se intampla si cu casele.

Casa romanului trebuie sa fie cat mai mare si musai cu gradina in fata. Acolo va sta vara, dar si iarna, la gratare cu prietenii. Sa se vada prosperitatea, altfel ce rost mai are toata truda, daca nu te invidiaza nimeni?

Hainele sunt concepute pentru a te lauda cu ele, nu pentru a-ti acoperi trupul.Daca nu e de firma, degeaba este de calitate. Sau macar sa fie o copie, dar sa fie o copie de firma. Altfel e degeaba.

Clubul e frate cu romanul. Dar nu oricum. Nu poti merge in club daca nu urmeaza sa postezi dovezile pe retelele de socializare. Pai are vreun rost sa te mai distrezi cu bautura multa si cheltuiala pana la ziua daca nu afla si ceilalti?

Am uitat de tehnica. Tocmai de asta? In Romania si copiii au smartphone, de tableta si laptop nu mai vorbesc. Ba chiar parintii sunt mandrii ca odrasla domina tehnica mai ceva ca un om mare. Ma intreb cum poate un parinte sa se laude cu performantele copilului  de 2 ani, in materie de jocuri pe calculator? Sigur e ceva ce-mi scapa mie.

Nu generalizez, nu toti romanii sunt asa, dar sunt din ce in ce mai multi. Poate si din cauza ca genul acesta de oameni iese mereu in fata si se remarca.
E drept ca nivelul de trai este scazut dar cred ca daca am cheltui cu mai multa intelepciune, am trai mai mult si mai bine. Insa probabil ca multi se gandesc ca decat cioara o viata, mai bine vultur o zi!

2 Comments

  1. Radu

    Sintem plini de calitati… 🙂
    Dar 80% din ele se vad si alti europeni (mai) civilizati. Si majoritatea care doresc pot sta acasa pe bani buni.
    Ma asteptam sa vad ceva despre calitati din categoria capra vecinului, durutul in posterior samd. Alea intr-adevar ne fac cinste.
    Si un mic amanunt logistic : ” mandri ” ar suna mai corect. “ii” se aplica in alte cazuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.